Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η πολτοποίηση της μνήμης

Διάβαζα πρόσφατα ότι όλο και περισσότερος ψηφιακός αποθηκευτικός χώρος γίνεται διαθέσιμος σε συνεχώς μειούμενο κόστος. Η τιμή του δηλαδή πέφτει κατά 50% κάθε χρόνο. Μάλλον έτσι είναι: πριν από χρόνια αγόρασα το πρώτο μου φλασάκι 250 ΜΒ αντί 25 ευρώ ενώ πιο πρόσφατα το αντικατέστησα με ένα 4 GB στην ίδια τιμή. Πλέον τα 4 GB τα βρίσκεις με 8,49 ευρώ, ενώ 1 ΤΒ σκληρό δίσκο τον βρίσκεις με 72 ευρώ, που τέτοια χωρητικότητα πριν από λίγα χρόνια απλώς δεν υπήρχε. Έλλειψη storage δεν υπάρχει πλέον.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητώντας μια απόφαση της ίδιας υπηρεσίας από το έτος 1985. Μόλις η (εξυπηρετική, δεν λέω) υπάλληλος άκουσε την χρονολογία με αποπήρε: "Το 1985;! Βλέπετε αυτές τις στοίβες με τους φακέλους έξω στους διαδρόμους; Κάθε 5 χρόνια στέλνουμε το αρχείο για πολτοποίηση και κάθε 10 χρόνια τις αποφάσεις". Δηλαδή, κάθε 5 και 10 χρόνια το αρχείο μιας σημαντικής υπηρεσίας του ελληνικού κράτους πάει για πολτοποίηση και δεν τηρείται αντίγραφο ούτε των αποφάσεών της, επειδή δεν χωράνε οι ντουλάπες τους.

Αναρωτιέμαι αν είναι τόσο δύσκολο το αρχείο να σαρώνεται και να αποθηκεύεται ψηφιακά. Γιατί η πολτοποίηση του αρχείου, σβήνει απλώς κάθε μνήμη. Σβήνει ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κράτους, δημιουργώντας μια υπηρεσιακή ασυνέχεια.  Και αν σβήνει και η "ιστορία" του πελάτη μου, αυτό θα το δούμε σύντομα.

4 σχόλια:

  1. eimai sigourh pados oti an tous proteineis na to saronoun kai na to apothikeuoun tha sou antiproteinoun na diloseis ethelodis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ελληνικό δημόσιο δεν δέχεται παροχή υπηρεσιών δωρεάν! Αν πας και τους πεις ήρθα να σκουπίσω τις σκάλες του υπουργείου θα σου πουν ότι δεν επιτρέπεται γιατί το έχει αναλάβει εργολαβικά εταιρία καθαρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. den einai toso eykoli ayti i protasi mixali, thes na dimiourgiseis alles 2-3 theseis toulaxiston sin pollapla eksoda.

    1-2 atoma pou tha enalasontai stin arxeiothetisi kai sto scanarisma, tha prepei na kseroun dewey i kapio allo sistima

    1 sys-admin pou tha diatirei to sistima esto kai an aytos einai part time

    agora mixanimatos scanner (eppagelmatikis xriseos)
    pc pou tha kanoun tis sarwseis
    storage server kai ayto mporei na paei apo 500 ews 100 xiliades evro analoga pia einai ta expectations high availability etc
    xwros pou tha mpei + ta ipoloipa eksoda kathimerinis xrisis
    licences gia ta programata etc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. John, τόσοι απολυμένοι της Ολυμπιακής περιμένουν την μετάταξή τους. Όσο για το κόστος, η αξία τήρησης του αρχείου είναι μεγαλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μεσσηνιακαὶ Ἐπιστολαὶ

Έχω τη συνήθεια να περιδιαβαίνω συχνά διαθέσιμα στο διαδίκτυο αρχεία, αναζητώντας με βάση το λήμμα «Καλαμάτα». Σε μια από αυτές τις αναζη...