Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

H εξουσία, η Τζούλια και η ευθύνη του πολίτη

"Η κοινωνία, ο κόσμος δεν είναι συνένοχος με μένα που πήγε και το αγόρασε, δίνοντας 20 ευρώ, που το κατέβασε από το ίντερνετ; Για ποιο λόγο ο κόσμος ασχολήθηκε και το είδε;" ανέφερε πιο συγκεκριμένα, καταχειροκροτούμενη από το κοινό στο πλατό!"
Το ότι σε τελική ανάλυση φταίει ο πολίτης το έχουμε μάθει καλά τελευταία. Και δε λέω ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία προσωπική ευθύνη. Αλλά όταν μια επιχείρηση δεν πάει καλά, ο πρώτοι που απολύονται είναι οι μάνατζερ.  Όλα αυτά τα χρόνια κάποιους εκλέγαμε "to get the job done" και αποδείχθηκε ότι δουλεύανε μόνο για την πάρτη τους, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας. Και τώρα πάνω από την στάχτη και μπούρμπερη, κάποιοι κάθονται και μας δείχνουν και εμείς πρέπει να ντρεπόμαστε για δικό τους λογαριασμό. Γιατί αυτοί να ντραπούν αποκλείεται: οι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, οι ίδιοι που είναι το πρόβλημα καλούνται να το λύσουν.

Θα βγουν λάδι. Και πώς θα γίνει αυτό; Με το να μετακυλίσουν την ευθύνη σε εμάς. Με το να περιστρέφεται η συζήτηση γύρω από την ευθύνη του πολίτη, ξεχνιέται η ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν τον τόπο. Tabula rasa και φτου και από την αρχή και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μετά θα χειροκροτήσουμε και πάλι.

Το ξέρουν και αυτοί. Το μάθανε και στην Τζούλια.

1 σχόλιο:

Μεσσηνιακαὶ Ἐπιστολαὶ

Έχω τη συνήθεια να περιδιαβαίνω συχνά διαθέσιμα στο διαδίκτυο αρχεία, αναζητώντας με βάση το λήμμα «Καλαμάτα». Σε μια από αυτές τις αναζη...