Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Όταν η ΕΑΝΔΑ "θέτει την ατζέντα"

Η εκδήλωση της ΕΑΝΔΑ την προηγούμενη Τετάρτη με θέμα "Η θέση του Νέου Δικηγόρου στο σύγχρονο περιβάλλον" (δικηγόρος-συνεργάτης, έμμισθος δικηγόρος, αμοιβές νέου δικηγόρου, δικηγορικές εταιρίες) υπήρξε άκρως επιτυχής. Το θέμα "έκαιγε" και έτσι η προσέλευση ήταν μαζική, παρόλο που η σύνθεση του πάνελ (Ρουπακιώτης, Βγόντζας, Βόζεμπεργκ) δεν ήταν "πρώτης γραμμής".  Η αίθουσα του ΔΣΑ και ο εξώστης ήταν γεμάτοι και έτσι αρκετοί παρακολούθησαν τη συζήτηση μένοντας εκτός αίθουσας.

Ως γνωστόν, όμως, το θέμα και η προσέλευση δεν αρκούν για να κάνουν μια εκδήλωση επιτυχημένη. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΝΔΑ που ανέπτυξε με μεγάλη σαφήνεια ο πρόεδρός της και φίλος Νίκος Κουτκιάς. Αποφεύγοντας αοριστολογίες και μεσοβέζικες εξισορροπιστικές προσεγγίσεις, η κριτική ήταν εύστοχη και σε βάθος και με σαφείς αιχμές που δεν άφηνε περιθώρια για υπεκφυγές, αλλά όριζε συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης και  προτάσεων. Για την έμμισθη εντολή, τις δικηγορικές εταιρίες, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τον αναδιανεμητικό λογαριασμό. Με την εκδήλωση και την εισήγηση αυτή η ΕΑΝΔΑ θέτει για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια την ατζέντα. Και το κάνει με μια τόσο δυνατή παρέμβαση-αιχμή που θα ήταν κρίμα να μην αξιοποιηθεί στη συνέχεια και από αυτό και το επόμενο διοικητικό συμβούλιο, ώστε να οικοδομηθεί μια δράση που θα αλλάξει τη δημόσια εικόνα μιας κοιμωμένης ΕΑΝΔΑ. 

Ήταν προφανές ότι η εισήγηση ενόχλησε, κατά το μάλλον ή ήττον και τους προσκεκλημένους ομιλητές και κάποιους απο τους παριστάμενους συμβούλους του ΔΣΑ.  Και αυτό δε μειώνει, αλλά προσθέτει στην επιτυχία της εκδήλωσης. Φανερώνει επίσης και ότι αρκετοί δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση αυτή γιατί τους εξυπηρετεί, τόσο που ρίχνουν το "μπαλάκι" στην αυτενέργεια των νέων δικηγόρων (σαν να ήταν δυνατόν ποτέ ο νέος δικηγόρος να πάρει την πρωτοβουλία να καταγγείλει στο ΔΣΑ τον εντολέα του δικηγόρο - αφεντικό). Περισσεύει η υποκρισία στην άποψη ότι οι προτάσεις της ΕΑΝΔΑ "υπαλληλοποιούν" το νέο δικηγόρο, λες και στο καθημερινό υπό διαρκή επιτήρηση 12ωρό του είναι ελεύθερος επαγγελματίας: "η δικηγορία δεν έχει ωράριο", έστω και αν οι ώρες αυτές δεν ανταμείβονται ποτέ (προφανώς, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό!).  Δείχνει δε πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας των μικρών και αδύναμων οικονομικά επιχειρήσεων η προτροπή για εξειδίκευση στο ... "δίκαιο του ίντερνετ" που τάχα θα λύσει τα προβλήματα.

Διαβάστε όλο το κείμενο της εισήγησης εδώ και ας είναι αυτό η αρχή μόνο του διαλόγου και της προσπάθειας.

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΑΝΔΑ είναι ανύπαρκτη γιατί δεν υπάρχει ούτε μία αίτηση μέλους στο αρχείο της!!! Οπότε πώς είναι δυνατόν να τήν πάρει κανείς στα σοβαρά ποτέ;;!!!

    Τι καθόμαστε και συζητούμε τώρα.

    Νομικοί είστε και δεν ξέρετε ούτε Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μεσσηνιακαὶ Ἐπιστολαὶ

Έχω τη συνήθεια να περιδιαβαίνω συχνά διαθέσιμα στο διαδίκτυο αρχεία, αναζητώντας με βάση το λήμμα «Καλαμάτα». Σε μια από αυτές τις αναζη...